Informatika Shqiptare              

Bill Gates --> Krijuesi i Microsoft

Picture
William Henry "Bill" Gates III (i lindur më 28 tetor 1955) [2], është një manjatin amerikan të biznesit, filantropit, autor dhe kryetar [3] të Microsoft, kompania software ai themeloi me Paul Allen. Ai është renditur vazhdimisht ndër njerëzit më të pasur në botë [4] dhe është më të pasurit e përgjithshme 1995-2009, me përjashtim të 2008, kur ai u rendit e treta. [5] Gjatë karrierës së tij në Microsoft, Gates mbajtur pozicionet e CEO dhe arkitekti kryesor software , dhe mbetet aksionari më i madh individual me më shumë se 8 për qind të aksioneve të zakonshme. [6] Ai është gjithashtu autor ose bashkë-autor i disa librave.
Gates është një nga sipërmarrësit më të njohur të revolucionit kompjuter personal.Edhe pse ai është i admiruar nga shumë njerëz, një numër i brendshëm industrisë kritikuar taktikat e tij të biznesit, të cilat ata i konsiderojnë anti-konkurruese, një opinion i cili ka në disa raste u la në fuqi nga gjykatat. [7] [8] Në fazat e mëvonshme të karrierës së tij , Gates ka ndjekur një numër i përpjekjeve filantropike, duke dhuruar shuma të mëdha parash për të organizatave të ndryshme bamirëse dhe programet e kërkimit shkencor nëpërmjet Bill & Melinda Gates Foundation, i themeluar në vitin 2000.
Bill Gates dha dorëheqjen si kryeshef ekzekutiv i Microsoft në janar 2000. Ai mbeti si kryetar dhe ka krijuar pozita e arkitekt software shefi. Në qershor 2006, Gates njoftoi se ai do të jetë në tranzicion nga puna me kohë të plotë në Microsoft për të me kohë të pjesëshme pune dhe të punojnë me kohë të plotë në Bill & Melinda Gates Foundation. Ai gradualisht transferuar detyrat e tij për Ray Ozzie, arkitekti kryesor i software dhe Craig Mundie, hulumtim shefi dhe oficer strategji. dita e fundit Gates 'me kohë të plotë në Microsoft ishte 27 qershor 2008. Ai mbetet në Microsoft si kryetar jo-ekzekutiv.
Përmbajtja [fshih]
1 Jeta e hershme
2 Microsoft
2,1 THEMELORE
2,2 partneritet IBM
2,3 Windows
2,4 stil Management
2,5 gjyqësore Antitrust
2.6 Paraqitja në reklama
3 Post-Microsoft
4 jetën personale
4,1 Philanthropy
4.2 Njohja
4.3 Investimet
5 Bibliografia
6 filmografi
7 Referencat
8 Shih edhe
8,1 Libra
9 Lexim të tjera
10 Lidhje të jashtme
Në fillim të jetës

Gates ka lindur në Seattle, Washington, për të William H. Gates, Sr dhe Maria Maxwell Gates, e anglisht, gjermanisht, dhe prejardhje skoceze-irlandeze [9] [10] Familja e tij ishte klasë e mesme;. Babai i tij ishte një i shquar avokat, nëna e tij ka shërbyer në bordin e drejtorëve për herë të parë ndërshtetërore BancSystem dhe rrugë e Bashkuara, dhe i ati i saj, JW Maxwell, ishte një president i Bankës Kombëtare. Gates ka një motra e moshuar, Kristi (Kristianne), dhe një motër të rinj, Libby. Ai ishte i katërti e emrit të tij në familjen e tij, por ishte i njohur si William Gates III ose "Trey", sepse babai i tij kishte rënë e tij "III" prapashtesë. [11] Herët në jetën e tij, prindërit Gates "kishte një karrierë të ligjit në mendje për atë. [12]
Në 13 ai u regjistrua në Shkollën e Lakeside, një shkollë të veçantë përgatitore. [13] Kur ai ishte në klasën e tetë, Klubi Nënave në shkollë përdorur të ardhurat nga shitja Lakeside Shkolla e kërkoj për të blerë një e-33 ASR terminal teleshkrues dhe një bllok të kohë kompjuter në një kompjuter të General Electric (GE) për nxënësit e shkollës. [14] Gates mori një interes në programet e sistemit GE në THEMELORE dhe u përjashtua nga klasa matematike për të ndjekur interesin e tij. Ai shkroi programin e tij të parë kompjuter në këtë makinë: një zbatim të TIC-TAC-gishtin që lejoi përdoruesit të luajtur lojra kundër kompjuterit. Gates ishte i hipnotizuar nga makina dhe se si ajo gjithmonë do të ekzekutuar kodin e software të përkryer. Kur ai reflektuar mbrapa në këtë moment, ai komentoi mbi të dhe tha: "Nuk ishte vetëm diçka i zoti në lidhje me makinë." [15] Pas dhurimit Klubi i nënave u lodhur, ai dhe nxënësit e tjerë të kërkuar kohë në sistemet e përfshirë dhjetor minicomputers PPD.Një nga këto sisteme të ishte një PDP-10 i përkasin Computer Center Corporation (KKK), e cila ndaloi katër studentë Lakeside-Gates, Paul Allen, Ric Weiland, dhe Kent Evans-për të verës, pasi është kapur ata shfrytezuar bugs në sistemin operativ të të marrë kohë të lirë kompjuter. [16]
Në fund të ndalimit, të katër nxënësve të ofruara për të gjetur të mete në software KKK-së në këmbim të kohës kompjuterike. Në vend se të përdorin sistemin me anë të teleshkrues, Gates shkoi në zyrat e KKK-së dhe studiuar kodin burim për programe të ndryshme që u zhvillua në sistemin, duke përfshirë programet në FORTRAN, Lisp, dhe gjuhën e makinës. Marrëveshjes me KKK vazhdoi deri në 1970, kur kompania doli nga biznesi. Një vit më pas, Information Sciences, Inc punësuar katër nxënësit Lakeside për të shkruar një program të pagave në COBOL, duke siguruar atyre kohën e kompjuterit dhe honorare. Pas administratorët e tij u bë i vetëdijshëm për aftësitë e tij programimit, Gates shkroi programin e shkollës kompjuter për orarin e nxënësve në klasa. Ai e modifikuar kodin në mënyrë që ai ishte i vendosur në klasa me nxënës kryesisht femra. Ai më vonë deklaroi se "ajo ishte e vështirë që të heq veten larg nga një makinë në të cilën unë mund aq qartë tregojnë sukses." [15] Në moshën 17, Gates formoi një sipërmarrje me Allen, i quajtur Trafikimit-O-Data, për të bërë sportelet e trafikut bazuar në procesor Intel 8008. [17] Në fillim të 1973, Bill Gates ka shërbyer si një faqe të kongresit në Dhomën e Përfaqësuesve. [18]


Mugshot Bill Gates 'nga një shkelje të trafikut në 1977
Gates u diplomua nga Shkolla Lakeside në 1973. Ai shënoi 1590 nga 1600 në [19] SAT dhe u regjistrua në Kolegjin e Harvardit, në vjeshtën e 1973. [20] Ndërsa në Harvard, ai u takua Steve Ballmer, i cili më vonë pasoi Gates si CEO i Microsoft. Në vitin e tij i paedukuar mjaft, Gates hartuar një algoritëm për klasifikim zbritje si një zgjidhje për një nga një sërë problemesh të pazgjidhura, [21] të paraqitura në një klasë Kombinatorika nga Harry Lewis, një nga profesorët e tij. zgjidhje Gates ", i cili më vonë u formalizua në një letër të botuar në bashkëpunim me shkencëtar i Harvardit Papadimitriou kompjuter Kristos, [22] mbajti rekordin si versioni më të shpejtë për më shumë se tridhjetë vjet; [21] [23] pasardhësi i tij është më e shpejtë nga vetëm një për qind [21]. Gates nuk kishte një plan të caktuar studimi, ndërsa një student në Harvard [24] dhe ka kaluar shumë kohë duke përdorur kompjuterët e shkollës. Ai mbeti në kontakt me Paul Allen, duke u bashkuar atë në Honeywell gjatë verës së vitit 1974. [25] Një vit më pas pa lirimin e Altair MITS 8800 në bazë të CPU Intel 8080, dhe Gates dhe Allen e pa këtë si mundësi për të filluar tyre programeve kompjuterike të kompanisë. [26] Ai e kishte biseduar këtë vendim gjatë me prindërit e tij, të cilët ishin përkrahës të tij, pasi duke parë se si Gates shumë të kërkuar për të filluar një kompani. [24]
Microsoft

Artikulli kryesor: Historia e Microsoft dhe Microsoft
BASIC


MITS Altair 8800 Computer me sistemin 8-inch (200 mm) floppy disk
Pas leximit çështjen 1975 janar të Popular Electronics që demonstroi Altair 8800, Gates kontaktuar Micro Instrumentation dhe Telemetry Systems (MITS), krijuesit e mikrokoordinator të reja, për të informuar ata se ai dhe të tjerët ishin duke punuar në një përkthyes BASIC për platforma. [27] Në të vërtetë, Gates dhe Allen nuk kanë një Altair dhe nuk e kishte shkruar kodi për të, ata vetëm donin të vlerësuar interesin e MITS-së. MITS president Ed Roberts ranë dakord të takohen ata për një demo, dhe gjatë rrjedhës së një javë më kanë zhvilluar një Altair emulator që u zhvillua në një minicomputer, dhe pastaj përkthyes BASIC. Demonstratë, të mbajtur në zyrat MITS në Albuquerque, ishte një sukses dhe rezultoi në një marrëveshje me MITS për të shpërndarë si përkthyes Altair BAZE. Paul Allen u punësua në MITS, [28] dhe Gates mori një pushim nga Harvard për të punuar me Allen në MITS në Albuquerque në nëntor 1975. Ata të quajtur partneritetin e tyre "Micro-Soft" dhe kishin zyrën e tyre të parë gjendet në Albuquerque. [28] Brenda një viti, vizë ndarëse u hoq, dhe më 26 nëntor, 1976, emrin tregtar "Microsoft" është regjistruar në Zyrën e Sekretari i Shtetit të New Mexico. [28] Gates nuk u kthye në Harvard për të përfunduar studimet e tij.
BASIC e Microsoft-it ishte i njohur me hobbyists kompjuter, por Gates zbuluar se një kopje të para-tregut të kishte rrjedhur në komunitet dhe ishte duke u kopjuar dhe shpërndarë gjerësisht. Në shkurt 1976, Gates shkroi një letër të hapur Hobbyists në gazetën MITS duke thënë se MITS nuk mund të vazhdojnë të prodhojnë, shpërndajnë, dhe të mbajë software me cilësi të lartë, pa pagesë. [29] Kjo letër është e papëlqyeshme me hobbyists shumë kompjuter, por vazhdoi Gates në besimin e tij se zhvilluesit e programeve duhet të jetë në gjendje të kërkojë pagesën. Microsoft u bë e pavarur e MITS në fund të 1976, dhe kjo vazhdoi për të zhvilluar gjuhën e programimit software për sisteme të ndryshme. [28] kompania u zhvendos nga Albuquerque në shtëpinë e saj të ri në Bellevue, Washington më 1 janar, 1979. [27]
Gjatë viteve të hershme e Microsoft-it, të gjithë punonjësit kishin përgjegjësi të gjera për biznesin e kompanisë. Gates mbikqyri detajet e biznesit, por vazhdoi të shkruaj kod si. Në pesë vitet e para, ai shqyrtuar personalisht çdo linjë e kodit të kompanisë dërguar, dhe shpesh rewrote pjesë të tij si ai e pa të arsyeshme. [30]
partneritet IBM
Në vitin 1980, IBM afrohej Microsoft për të shkruar përkthyes BASIC për kompjuterin e ardhshëm të saj personal, PC IBM. Kur përfaqësuesit e IBM-së përmendi se ata kishin nevojë për një sistem operativ, Gates referuar atyre që Digital Research (DRI), krijuesit e sistemit të përdorur gjerësisht CP / M operativ. [31] diskutimet IBM-së me Digital Research shkoi keq, dhe ata nuk e ka arritur një licencimit marrëveshje. IBM përfaqësues Jack Sams përmendur vështirësitë e licencimit gjatë një takimi të mëvonshme me Gates dhe i tha atij për të marrë një sistem operativ të pranueshme.Disa javë më vonë Gates propozuar duke përdorur 86-DOS (QDOS), një sistem operativ të ngjashëm me CP / M se Tim Paterson i Seattle Computer Products (SCP) kishte bërë për hardware të ngjashme të PC. Microsoft bërë një marrëveshje me SCP për t'u bërë agjent të veçantë të licencimit, dhe më pas pronari i plotë, i 86-DOS. Pas përshtatjes së sistemit operativ për PC, Microsoft dorëzuar atë të IBM si DOS-PC në këmbim të një tarifë për kohën prej $ 50,000. Gates nuk e ofrojnë të transferojë të drejtën e autorit në sistemin operativ, sepse ai besonte se shitësit të tjera hardware do klon sistemit të IBM-së. [32] Ata kanë, dhe shitjet e MS-DOS bërë Microsoft një lojtar i madh në industrinë. [33]
Gates mbikqyri ristrukturimin e Microsoft-it Kompania më 25 qershor të vitit 1981, i cili ri-inkorporuar kompaninë në shtetin e Uashingtonit dhe e bëri Presidenti i Microsoft Gates dhe Kryetarit të Bordit. [27]
Windows
Microsoft filloi të parë versionin e saj të shitjes me pakicë të Microsoft Windows më 20 nëntor, 1985, dhe në gusht, kompania bërë një marrëveshje me IBM për të zhvilluar një sistem të veçantë operativ të quajtur OS / 2. Edhe pse të dy kompanive të zhvilluar me sukses versionin e parë të sistemit të ri, në rritje dallimet kreative minuar të partneritetit. Gates shpërndarë një memo të brendshme më 16 maj 1991, duke njoftuar se OS / 2 partneriteti ishte e gjatë dhe Microsoft do të ndryshim përpjekjet e saj për zhvillimin e kernel Windows NT. [34]
stil Management
Nga themelimi i Microsoft-it në vitin 1975 deri në 2006, Gates kishte përgjegjësinë kryesore për strategjinë e kompanisë produkt. Ai në mënyrë agresive zgjeruar gamën e kompanisë së produkteve, dhe kudo që Microsoft ka arritur një pozitë dominuese që ai e mbrojti atë fuqishëm.
Si një ekzekutiv, Gates u takua rregullisht me menaxherët e lartë e Microsoft-it dhe menaxherët e programit. llogarive të dorës së parë për këto takime e përshkruan atë si gojarisht luftarake, berating menaxherët për vrimat e perceptuar në strategjitë e tyre të biznesit apo propozime që të vendosur interesat afat-gjata të kompanisë në rrezik. [35] [36] Ai ndërprerë shpesh prezantimet me komente të tilla si, "Kjo është egjë stupidest kam dëgjuar ndonjëherë! "[37] dhe," Pse nuk e japin vetëm deri mundësitë tuaja dhe të bashkohet me Korpusin e Paqes? "[38] Objektivi i shpërthimit të tij, atëherë është dashur të mbrojë propozimin në hollësi deri në , me shpresë, Gates ishte i bindur plotësisht. [37] Kur vartësve që duket të jetë procrastinating, ai ishte i njohur për vërejtje sarkastike, "Unë do të bëj atë gjatë fundjavës." [3] [39] [40]
rolin e Gates në Microsoft për shumicën e historisë së saj ishte kryesisht një rol të menaxhimit dhe ekzekutiv. Megjithatë, ai ishte një zhvilluesi i "software aktiv në vitet e hershme, veçanërisht në gjuhën produktet e kompanisë programimit. Ai nuk ka qenë zyrtarisht në një ekip të zhvillimit që punojnë në linjë TRS-80 Model 100, por ka shkruar kodin si në fund si 1989 qe dërguar në produktet e kompanisë. [39] Më 15 qershor, 2006, Gates njoftoi se ai do të tranzicionit nga për rolin e tij të ditë-për-ditë gjatë dy viteve të ardhshme të kushtoj më shumë kohë për të filantropisë. Ai i ndau përgjegjësitë e tij në mes të dy pasardhësve, duke e vendosur Ray Ozzie në krye të menaxhimit ditë-për-ditë dhe Craig Mundie i ngarkuar me strategjinë e produktit afat-gjatë. [41]
gjyqësore Antitrust
Informacion i mëtejshëm: Shtetet e Bashkuara rast Microsoft antitrust dhe Bashkimit Evropian rast Microsoft konkurrencën


Bill Gates i dhënë depozitimit të tij në Microsoft më 27 gusht, 1998
Shumë vendime gjyqësore që çoi në monopolit mbi praktikat e Microsoft-it të biznesit kanë pasur miratimin Gates '. Në Shtetet e Bashkuara të v. 1998 Microsoft rast, Gates i dha dëshmi depozitimi se disa gazetarë të karakterizuar si i paqartë. Ai argumentoi me pedagog David Boies mbi kuptimin e kontekstuale e fjalë të tilla si "konkurrojnë", "fjalë" dhe "ne" [42] BusinessWeek raportuar.:
Hershme raundet e depozitimit të tij tregojnë atë duke ofruar përgjigje obfuscatory dhe duke thënë: "Unë nuk e kujtojnë, 'aq shumë herë se edhe kryetari i trupit gjykues kishte për nënqeshje. Më keq, shumë nga mohimet e shefit të teknologjisë së dhe lutjet e injorancës janë drejtpërdrejt hedhur poshtë nga prokurorët me copra e-mail Gates të dy dërguar dhe marrë. [43]

Gates më pas tha se ai kishte rezistuar thjesht përpjekje nga Boies të mischaracterize fjalët dhe veprimet e tij. Sa për pamjen e tij të gjatë depozitimit, ai tha, "A gardhi me Boies ... I pranoj fajin Çfarëdo që dënimi është i duhet të vihet kundër meje:?.. Vrazhdësi të Boies në shkallën e parë" [44] Përkundër mohimit të Gates , gjykatësi vendosi që Microsoft kishin kryer monopolizimin dhe i lidhur, dhe bllokimin e konkurrencës, si në shkelje të ligjit antitrust Sherman. [44]
Paraqitjen në reklama
Gates u shfaq në një seri e reklama për të nxitur Microsoft në 2008. Komerciale e parë, bashkë-starring Jerry Seinfeld, është një bisedë 90-të dytë në mes të të huajve si Seinfeld ecën deri në një dyqan këpucësh zbritje (Shoe Circus) në një qendër dhe njoftimeve Gates blejnë këpucë brenda. Shitës është duke u përpjekur për të shitur këpucë z. Gates që janë një madhësi shumë të mëdha. Si Gates është blerja e këpucëve ai mban deri kartën e tij zbritje, e cila përdor një version të ndryshuar pak nga Mugshot e vet e arrestimit të tij në Nju Meksiko në 1977 për një shkelje të trafikut. [45] Si ata janë duke u larguar nga sheshi, Seinfeld pyet Gates në qoftë se ai e ka mendjen e tij për të melded zhvilluesve të tjera, pas gjetjes së një po, ai pastaj pyet në qoftë se ata janë duke punuar në një mënyrë për të bërë kompjutera ushqimor, përsëri duke marrë një po. Disa thonë se kjo është një homazh për të treguar vetë Seinfeld's për "asgjë" (Seinfeld). [46] Në një tregtare e dytë në seri, Gates dhe Seinfeld janë në shtëpinë e një familje mesatare duke u përpjekur që të përshtaten me njerëz normal.
Post-Microsoft

Që kur e përfundova Microsoft, Gates vazhdon filantropia e tij dhe, në mesin e projekteve të tjera, blerë të drejtat Video në seri Ligjeratat Messenger titulluar Karakteri i Fizike Ligjit, jepet në Universitetin Cornell nga Richard Feynman në 1964 dhe e regjistruar nga BBC. Video janë online në dispozicion të publikut në Tuva Projekti i Microsoft-it. [47] [48]
Në prill 2010, Gates u ftua të vizitojë dhe të flasë në Massachusetts Institute of Technology ku ai kërkoi që studentët të marrin mbi problemet e vështirë e botës në të ardhmen e tyre. [49] [50]
jetën personaleBill dhe Melinda Gates, qershor 2009.
Gates u martua Melinda French nga Dallas, Texas më 1 janar, 1994. Ata kanë tre fëmijë: Jennifer Katharine Gates vajza (lindur 1996) dhe Phoebe Adele Gates (lindur 2002), dhe djali Rory John Gates (lindur 1999). shtëpi Gates 'është një shtëpi tokë-strehuar në anën e një kodre me pamje liqenit Washington në Medinë. Sipas shënimeve King County publik, si i 2006 gjithsej vlerësuar vlerën e pronës (tokë dhe shtëpi) është 125 milionë dollarë, dhe taksa vjetore e pronës është $ 991.000.
66.000 sq ft Tij (6100 m2) të patundshme ka një pishinë 60-këmbë (18 m), not me një sistem muzikë nënujore, si dhe një 2500 sq ft (230 m2), palestër dhe një 1000 sq ft (93 m2) ngrenje. [51]
Edhe në mesin e blerjeve privat Gates është Leicester Codex, një përmbledhje e shkrimeve nga Leonardo da Vinçi, të cilat Gates blenë për $ 30.800.000 në një ankand në vitin 1994. [52] Gates është i njohur edhe si një lexues i pasionuar, dhe tavanin e shtëpisë së tij të madhe Biblioteka është e gdhendur me një citat nga The Great Gatsby. [53] Ai gjithashtu gëzon luajtur urë, tenis, dhe e golfit. [54] [55]
Gates ishte një numër më të "Forbes 400" listën prej 1993 deri në 2007 dhe një numër në listën e Forbes e "Njerëz të pasur në botë" 1995-2007 dhe 2009. Në vitin 1999, pak kohë Gates pasuri kaloi $ 101.000.000.000, duke bërë që mediat të thërrasë atë një "centibillionaire". [56] Që nga viti 2000, vlera nominale e pronat e Microsoft i tij ka rënë për shkak të një rënie të çmimit të Microsoft-it të aksioneve pas flluskë dot-com hov dhe multi-miliardë dollarë donacione ai ka bërë në themelet e tij bamirëse. Në një intervistë 2006 Maj, Gates komentoi se ai dëshironte që ai të mos ishte njeriu më i pasur në botë, sepse ai papëlqyeshme vëmendjen që solli. [57] Gates ka disa investime jashtë Microsoft-it, i cili në vitin 2006 e paguar atij një pagë prej $ 616,667, dhe bonus $ 350,000 total $ 966,667. [58] Ai e themeloi Corbis, një kompani digital imaging, në vitin 1989. Në vitin 2004 ai u bë një drejtor i Berkshire Hathaway, kompania e investimeve të kryesuar nga një kohë të gjatë Buffett Warren mik. [59] Në mars 2010 Bill Gates u bumped deri në njeriun më të pasur pas 2 Carlos Slim.
Filantropi


Gates (i dyti nga e djathta) me Bono, Mbretëresha Rania e Jordanisë, ish-kryeministri britanik Gordon Brown, Presidenti Yar Adua e Nigerisë dhe pjesëmarrësve të tjerë në një "Thirrje për veprim në e Zhvillimit të Mijëvjeçarit", gjatë takimit vjetor 2008 të Komisionit Ekonomik Botëror Forum në Davos, Zvicër.
Informacion i mëtejshëm: Bill & Melinda Gates Foundation
Gates filluan të kuptojnë të tjerët pritjet e kishte të tij, kur opinioni publik montuar që ai mund të japë më shumë të pasurisë së tij për bamirësi. Gates studiuar punën e Andrew Carnegie dhe John D. Rockefeller në vitin 1994 dhe shiten disa nga Microsoft aksionet e tij për të krijuar William H. Gates Foundation. Në vitin 2000, Gates dhe gruaja e tij i kombinuar tre themeleve të familjes në një për të krijuar Bill bamirëse & Melinda Gates, e cila është më e madhe themeli operuar transparente bamirëse në botë. [60] i fondacionit është ngritur për të lejuar bamirës qasje në se si e saj paratë janë shpenzuar, ndryshe nga organizatat e tjera të mëdha bamirëse të tilla si Wellcome Trust. [61] [62] Edhe zemërgjerësia dhe filantropike të gjerë e David Rockefeller ka qenë e kredituar si një ndikim të madh. Gates dhe babai i tij kanë takuar me herë Rockefeller disa dhe kanë modeluar e tyre të dhënë në pjesën në fokus filantropike e familjes Rockefeller, pikërisht ato probleme globale që janë injoruar nga qeveritë dhe organizatat e tjera. [63] Që nga 2007, Bill dhe Melinda Gates ishin philanthropists dytë më bujar në Amerikë, që ka dhënë më shumë se $ 28000000000 për bamirësi. [64]
Fondacioni ka marrë edhe kritika, sepse ajo investon asetet qe ajo nuk e ka shpërndarë akoma me qëllim ekskluzive e maksimizimin e kthimit të investimeve. Si rezultat, investimet e saj përfshijnë kompanitë që janë kritikuar për përkeqësimin e varfërisë në vendet në zhvillim të njëjtë ku Fondacioni është duke u përpjekur për lehtësimin e varfërisë. Këto përfshijnë kompanitë që ndotin rëndë dhe farmaceutike kompanitë që nuk e shesin në vendet në zhvillim. [65] Në përgjigje të kritikave të shtypit, fondacioni njoftoi në 2007 një përmbledhje të investimeve të saj për të vlerësuar përgjegjësinë sociale. [66] Ai më pas anuluar shqyrtim dhe u ndal në politikën e saj për të investuar për kthim maksimal, duke përdorur të drejtat e votimit për të ndikuar në praktikat e kompanisë. [67] Gates e ka bërë të premtojnë Dhënia për të dhuruar më shumë se gjysma e pasurisë së tij për bamirësi. [68]
Njohje
Në 1987 Gates u deklaroi zyrtarisht një miliarderi në faqet e Popullit 400 Forbes 'pasur në Amerikë çështje, vetëm pak ditë para ditëlindjes së tij të 32. Si miliarderi më i ri vetë-bëhet në botë, ai ishte me vlerë $ 1250000000, mbi 900.000.000 $ me shume se ai do të ishte me vlerë një vit më parë, kur ai do të debutuar në listë. [69]
Revista Time emrin Gates një nga 100 njerëzit që më ka ndikuar në shekullin e 20-të, si dhe një nga 100 njerëzit më me ndikim të 2004, 2005, dhe 2006. Kohë edhe Gates quajtur kolektivisht, Melinda gruan e tij dhe të çojë U2's këngëtari Bono si 2005 Personat e Vitit për përpjekjet e tyre humanitare. [70] Në vitin 2006, ai u votua e tetë në listën e "Heronjve të kohës sonë". [71] Gates u rendit në listën e pushtetit Sunday Times në 1999, CEO i quajtur i vitit nga revista Shefi Ekzekutiv zyrtarët në vitin 1994, rendit një numër në "Top 50 Elite Cyber" nga Koha në 1998, renditet numri dy në Elite Upside 100 në 1999 dhe është përfshirë në "The Guardian" si një nga "100 njerëzit me ndikim në media Top" në 2001. [72]
Në vitin 1994, ai u nderua si anëtar të njëzetë nderuar i Shoqërisë Computer britanik.Gates ka marrë doctorates nderi nga Nyenrode Business Universiteit, Breukelen, Hollandë, në vitin 2000, [73] Instituti Mbretëror i Teknologjisë, Stokholm, Suedi, në 2002, Waseda University, Tokyo, Japoni, në 2005, Universiteti Tsinghua, Pekin, Kinë, në prill 2007, [74] Universiteti i Harvardit, në qershor 2007;. [75] Karolinska Institutet, Stokholm, në janar 2008, [76] dhe Universitetin e Kembrixhit, në qershor 2009 [77] Ai ishte bërë edhe një kujdestar nderi i Universitetit të Pekinit në 2007. [78] Gates u bë gjithashtu një nderi kalorës i Urdhërit të Perandorisë Britanike (KBE) nga Mbretëresha Elizabeth II në vitin 2005, [79] përveç që ka entomologists emrin fluturojnë Bill Gates lule, Eristalis gatesi, në nder të tij. [80]
Në nëntor 2006, ai dhe gruaja e tij u dha urdhri i Eagle Aztec për punën e tyre filantropike e gjithë bota në fushat e shëndetësisë dhe arsimit, veçanërisht në Meksikë, dhe veçanërisht në programin "Un Pais de lectores". [81] Në tetor 2009, u njoftua se Gates do të jetë dhënë Çmimin 2010 tendë për Biznes Udhëheqja e Instituti Franklin për arritjet e tij në biznes dhe për aktivitetin e tij filantropik. Në vitin 2010 ai u nderua me Çmimin Buffalo Silver nga Boy Scouts of America, çmimin më të lartë për të rriturit, për shërbimin e tij për të rinjtë. [82]


Linus Torvalds   --> Krijursi i Sistemit Linux

Picture
Linus Benedict Torvalds (shqiptim suedisht: [li ː nɵs tu rvalds ː] (të dëgjuar), i lindur më 28 dhjetor 1969 në Helsinki, Finlandë) është një finlandez [2] [4] inxhinier kompjuterik, i njohur më e mirë për të pasur iniciuar zhvillimin e kernel Linux dhe git kontrollit të rishikimit të sistemit. Ai më vonë u bë arkitekti kryesor i kernel Linux, dhe tani vepron si koordinator i projektit.
Përmbajtja [fshih]
1 Biografia
1,1 vjet e hershme
Më vonë 1,2 vjet
2 Linus / Linux lidhje
3 Autoriteti dhe markën
4 jetën personale
5 Njohja
6 Shih edhe
7 Shënime
8 Referencat
9 Lidhje të jashtme
[Redaktoni] Biografia

[Redaktoni] e hershme
Torvalds ka lindur në Helsinki, Finlandë. Ai është i biri i gazetarëve Anna dhe Nils Torvalds, [5] dhe nipi i poetit Ole Torvalds. Të dy prindërit e tij ishin radikalët kampus në Universitetin e Helsinkit në vitet 1960. Familja e tij i takon minoritetit suedisht-folëse (5.5%) e popullsisë së Finlandës. Torvalds u emërua pas Linus Pauling, kimist amerikan Nobel shpërblyes, edhe pse në libër Rebel Kodi: Linux dhe Open Source Revolution, Torvalds është cituar duke thënë, "unë mendoj se unë u emërua në mënyrë të barabartë për Linus karakterin cartoon Peanuts", duke vënë në dukje se kjo e bën atë gjysmë "farmaci Nobel-çmim-fituese" e gjysmë "batanije-mbante cartoon karakter". [6]
Torvalds ndoqi Universitetin e Helsinkit 1988-1996, u diplomua me një gradë master në shkenca kompjuterike nga grupi nyjet kërkimore. [7] Karriera e tij akademike është ndërprerë pas vitit të parë të studimeve, kur ai u bashkua me Ushtrinë finlandez, zgjedhjen e 11-mujor trajnimi oficer i programit për të përmbushur shërbimin e detyrueshëm ushtarak të Finlandës. Në ushtri ai mban gradën e togerit të dytë, me rolin e një oficeri të llogaritjes balistike. [8] Në 1990, ai rifilloi studimet e tij universitare, dhe ishte i ekspozuar ndaj UNIX për herë të parë, në formën e një MicroVAX dhjetor running ULTRIX. [9] e Tij M.Sc. Teza ishte titulluar Linux: Një Operating System Portable.
Interesi i tij në kompjuter filloi me një VIC komodori-20. [10] Pas VIC-20 ai bleu një QL Sinclair, të cilën ai ndryshuar gjerësisht, sidomos sistemin e saj operativ. Ai programuar një gjuhë të kuvendit dhe një editor teksti për QL, si dhe disa lojëra. [11] Ai është i njohur për të kanë shkruar një klon Pac-Man emrin Man Cool. Më 5 janar 1991 [12] ai ka blerë një bazë 80.386 PC Intel IBM [13] dhe kaloi një muaj duke luajtur lojë Prince of Persia para se të marrin MINIX kopje e tij, e cila nga ana ia ka mundësuar të fillojnë punën në Linux. [6] [14]
[Redaktoni] Më vonë vjet
Pas një vizite në Transmeta në fund të 1996, [3] Torvalds pranoi një pozicion në kompani në Kaliforni, ku ai do të punojë nga shkurti 1997 deri në qershor 2003. Ai pastaj u transferua në Labs Open Source Zhvillim, e cila u bashkua që me Grupin e Standardeve Free të bëhet Foundation Linux, nën patronazhin e të cilit ai vazhdon të punojë. Në qershor 2004, Torvalds dhe familja e tij u shpërngul në Portland, Oregon, për të qenë më afër Beaverton, selinë Oregon bazuar OSDL-së.
Nga 1997 në 1999 ai ishte i përfshirë në 86open ndihmuar për të zgjedhur formatin standard binary për Linux dhe Unix.
Red Hat dhe Linux VA, dy zhvilluesit kryesorë të software Linux me bazë, të paraqitura Torvalds me mundësitë e aksioneve në mirënjohje për krijimin e tij. [15] Në vitin 1999, të dyja kompanitë doli në publik dhe me vlerë neto Torvalds 'shtënë deri në rreth $ 20 milion. [16 ] [17]
nuskë e tij personale është një pinguin mbiquajtur Tux, [18] i cili ka qenë i miratuar gjerësisht nga komuniteti Linux si nuskë të kernel Linux. [19]
Edhe pse Torvalds beson "burimit të hapur është e vetmja mënyrë e drejtë për të bërë" software ", ai gjithashtu ka thënë se ai përdor" mjet i mirë për punë ", edhe në qoftë se përfshin software pronarit. [20] Ai u kritikua për përdorimin e tij dhe të dyshuar avokimit e softuerit të pronarit BitKeeper për versionin e kontrollit në kernel Linux. Megjithatë, Torvalds pas shkroi një zëvendësim të lirë për software-BitKeeper quajtur Git. Torvalds ka komentuar në listat zyrtare të postimeve GNOME zhvillimore që, në kushtet e mjediset desktop, ai inkurajon përdoruesit për të kaluar në KDE. [21] [22] Megjithatë, mendohet Torvalds KDE 4,0 ishte një "fatkeqësi" për shkak të mungesës së pjekurisë, kështu që ai kaloi në GNOME. [23]
[Redaktoni] / lidhje Linus Linux

Artikulli kryesor: Historia e Linux
Fillimisht Torvalds të kërkuar për të thirrur të kernel ai ka zhvilluar Freax (një kombinim i "lirë", "fanatik", dhe të letrës X për të treguar se ajo është një sistem Unix-like), por shoku i tij Ari Lemmke, i cili administrohet në server FTP ku kernel ishte i pari pritur për të shkarkimit, të quajtur linux Torvalds 'directory.
[Redaktoni] Autoriteti dhe markën

Rreth 2% të kernel Linux si i 2006 është shkruar nga vetë Torvalds. [17] Që Linux ka pasur mijëra pjesëmarrës, një përqindje e tillë paraqet një kontribut të rëndësishëm personal në shumën e përgjithshme të kodit. Torvalds mbetet autoriteti përfundimtar në atë kod të ri është e përfshirë në kernel Linux standard. [24]
Torvalds zotëron "Linux" markë tregtare, dhe monitoron [25] përdorimin e tij kryesisht nëpërmjet Institutit të Mark Linux.
[Redaktoni] Jeta Personale

Linus Torvalds është i martuar me Tove Torvalds (Nee Monni) - një gjashtë-herë kampion kombëtar finlandez karate - të cilin ai e parë u takua në vjeshtën e vitit 1993 [26] Torvalds ishte duke ecur laborator kompjuterik ushtrime hyrëse për studentët dhe shoqëruesit e udhëzoi kurs për të dërguar. atë një e-mail si një provë, për të cilat Tove përgjigj me një e-mail duke kërkuar për një datë. [6] Tove dhe Linus u martuan më vonë dhe kanë tre vajza, Patricia, Daniela, dhe Celeste, [27] dy prej të cilëve kanë lindur në Shtetet e Bashkuara. [4]
Torvalds e përshkruan veten si "tërësisht të një-fetar - ateist", duke shtuar se "unë e gjej se njerëzit duket se mendojnë fenë sjell moralin dhe vlerësimin e natyrës unë në fakt mendoj se ia ul të dy Ai u jep njerëzve arsye për të thënë," Oh,.. natyra është krijuar vetëm, 'dhe kështu aktin e krijimit është parë të jetë diçka e mrekullueshme. Unë e vlerësoj faktin që,' Wow, kjo është e pabesueshme se diçka e tillë mund të ketë ndodhur në vendin e parë. "" Ai më pas shtoi se ndërsa në feja Evropa është më së shumti një çështje personale, në Amerikë ajo është bërë shumë e politizuar. [28]
Torvalds ka regjistruar për të votuar në Shtetet e Bashkuara, ". Mënyrë krenari shumë personale të duan të jenë të lidhur me ndonjë prej tyre, krejt sinqerisht", ai është OJQ e pavarur me ndonjë parti politike amerikane, duke thënë se ai ka [4]
[Redakto] Njohja

Akademikët
Në vitin 1997, Torvalds marrë Master shkallën e tij (Laudatur klasës) nga Departamenti i Shkencave Kompjuterike, Universiteti i Helsinkit. Dy vjet më vonë ai ka marrë statusin e mjekut nderi në Universitetin e Stokholmit, dhe në vitin 2000 ai mori nder njëjtë nga Mater alma tij. [29]
Në gusht 2005, Torvalds mori çmimin Vollum nga Reed College. [30]
Industri
Në vitin 1998 Torvalds marrë një Pioneer Award EFF. [31] Në vitin 2000 ai u nderua me Medaljen e Don Zhuan nga Shoqëria Computer britanik. [32] Në vitin 2001, ai e ndau Çmimin Takeda për Social / mirëqenien ekonomike me Richard Stallman dhe Ken Sakamura Në vitin 2008, ai u pranua në Pallatin e Fellows të Historisë Computer Muzeu në Mountain View, California. [33] [34] Ai u dha Çmimin C & C nga Korporata NEC në 2010 për "kontributin në avancimin e teknologjisë së informacionit, industrinë e arsimit, hulumtimit, dhe përmirësimin e jetës sonë ". [35]
Media
revista "Time" e ka njohur herë Torvalds të shumta:
Në vitin 2000, ai ishte 17 në kohën e tyre të 100:. Njerëzit më të rëndësishme të shekullit Poll [36]
Në vitin 2004, ai u emërua një nga njerëzit më me ndikim në botë [37]
Në vitin 2006, botim i revistës së Evropës quajtur atë një nga heronjtë revolucionar e 60 viteve të fundit. [38]
InfoWorld paraqiti atë me çmimin e 2000 për Industrisë Achievement. [39] Në vitin 2005 Torvalds u shfaq si një nga "menaxherëve më të mirë" në një studim nga BusinessWeek. [40] Në vitin 2006, Biznes 2,0 revista quajtur atë një nga "10 njerëz që don 't çështje ", për shkak të rritjes së Linux Torvalds është zvogëluar" ndikimin e individ. [41]
Në verën e 2004, shikuesit e YLE (finlandez i Transmetimeve Company) e vendosur Torvalds 16 në finlandezët 100 Greatest të rrjetit. Në 2010, si pjesë e një serie të quajtur Guide Britannica për shumicën e njerëzve me ndikim në botë, u rendit në mesin e Torvalds 100 shpikësit më me ndikim i të gjitha Time (ISBN 9781615300037). [42]
Të tjera
Në 1996, një asteroid (9793 Torvalds) ishte emëruar pas tij.
1999 Cryptonomicon roman nga Neal Stephenson tipare disa karaktere që e përdorin "Finux", një sistem operativ Unix-like zhvilluar në Finlandë. [43]
Në film 2001 Swordfish, uber-hacker Axl Torvalds ishte një referencë për Linus për shkak të kontributeve të tij për të Linux i cili është sistemi operativ kryesor i hakerëve / krisur


Julian Paul Assange

Picture
Julian Paul Assange (/ əsɑ ː nʒ / ə-SAHNZH; lindur 3 korrik 1971) është një gazetar australian, [5] [6] [7] botues, [8] [9] dhe aktivist e internetit. Ai është i njohur si zëdhënës dhe kryeredaktor për WikiLeaks, një faqe interneti whistleblower. Para se të punojnë me faqen e internetit, ai ishte një programues kompjuteri dhe hacker. [10] Ai ka jetuar në disa vende, dhe ka bërë paraqitjet publike të rastit të flasin rreth lirisë së, censurën e shtypit, dhe gazetari investigative.
Assange themeluar në faqen e internetit WikiLeaks në 2006 dhe shërben në bordin këshillues. Ai ka qenë i përfshirë në botimin e materialeve në lidhje me vrasjet jashtëgjyqësore në Kenia, për të cilën ai fitoi 2009 Amnesty International Media Award. Ai ka botuar edhe material rreth mbeturinave toksike hedhjes në Afrikë, Kisha e manualeve Scientology, Guantanamo Bay procedurat, dhe banka të tilla si Kaupthing dhe Julius Baer. [11] Në vitin 2010, ai botoi klasifikuar detaje në lidhje me Shtetet e Bashkuara të përfshirjes në luftërat në Afganistan dhe Irak. Pastaj, më 28 nëntor 2010, WikiLeaks dhe pesë të saj media partnerët e filloi botimin kabllot e fshehtë diplomatik të SHBA. [12] Shtëpia e Bardhë bën thirrje për veprime të pamatur Assange dhe të rrezikshme. [13]
Për punën e tij me WikiLeaks, Assange mori 2008 Economist Liria e Shprehjes dhe Award 2010 Sam Adams Award. Utne Reader quajtur atë si një nga "25 Vizionarët Kush janë Ndryshimi World juaj". Në 2010, New Statesman renditur numër Assange 23 në mesin e "50 The World's figurat më me ndikim".
Më 30 nëntor 2010, me kërkesë të Zyrës Ndërkombëtare të Prokurorisë Publike në Göteborg, Suedi, Interpol vendosur në listën e kuqe Assange e saj njoftimin e personave të kërkuar, [14] ai ishte i kërkuar për t'u marrë në pyetje në lidhje me shkelje të dyshuar seksuale, dhe dorëzuar vullnetarisht në Londër Shërbimi Policor Metropolitan, më 7 dhjetor 2010. [15] Assange i mohon akuzat e bëra ndaj tij. [16]
Përmbajtja [fshih]
1 Jeta e hershme
1,1 Hacking
1,2 çështjet kujdestarinë e fëmijëve
2 programimi kompjuterike dhe studimeve universitare
3 WikiLeaks
3,1 paraqitjet publike
3.2 Lëshimi i Shteteve të Bashkuara kabllove diplomatike
3.3 Roli si një botues
4 seks veprave të supozuara
5 Falënderimi
5,1 Awards
6 Kritika
7 banimit
8 Referencat
9 Lidhje të jashtme
Jeta e hershme

Assange ka lindur në Townsville, Queensland, dhe kaloi pjesën më të jetesës së tij rinore në Island magnetik. [17]
Kur ai ishte një vjeç, nëna e tij u martua me Christine drejtor teatri Brett Assange, i cili i dha atij mbiemrin e tij. [2] [18] Brett dhe Christine Assange u zhvillua një turne teatër kompani. njerk e tij, e parë e Julian "të vërtetë baba", i përshkruar si Julian "fëmijë një shumë të mprehtë" me "një sens të mprehtë e drejtë dhe e gabuar". "Ai gjithmonë u ngrit për humbës, ... ai ishte gjithmonë shumë i zemëruar për njerëzit ganging deri në njerëzit e tjerë." [18]
Në vitin 1979, nëna e tij remarried; burrin e saj të ri ishte një muzikant që i përkisnin një grupi të diskutueshëm New Age i udhëhequr nga Anne Hamilton-Byrne. Çifti kishte një djalë, por theu deri në 1982 dhe e angazhuar në një luftë vëlla-arrest për Assange e gjysmë. Nëna e tij pastaj e mori të dy fëmijët e fsheh për pesë vitet e ardhshme. Assange lëvizi disa dhjetra herë gjatë fëmijërisë së tij, që ndjekin shkollat shumë, ndonjëherë duke u shtëpi shkollohen. [2]
E thatë
Në vitin 1987, pas kthyer 16, Assange filloi thatë nën "Mendax" emër. (Rrjedh nga një frazë e Horace: "mendax splendide," ose "fisnikërisht i rremë") [2] Ai dhe dy hakerat të tjera u bashkuan për të formuar një grup i cili ata të quajtur Subversives ndërkombëtare. Assange shkroi rregullat e hershme të subculture: "A nuk e sistemeve kompjuterike dëmit që ju të thyer në (duke përfshirë crashing tyre), nuk do të ndryshojë informacionin në ato sisteme (me përjashtim të ndryshuar shkrimet e për të mbuluar gjurmët tuaj), dhe të shkëmbejnë informata" . [2]
Në përgjigje të thatë, Federale e Australisë Melburn Policia bastisi shtëpinë e tij në 1991. [19] Ai është raportuar të ketë kompjuter në disponim i përkasin një universitet Australian, kompaninë e telekomunikacionit kanadeze Nortel, [2] dhe të organizatave të tjera, nëpërmjet modemit. [ 20] Në vitin 1992, ai u deklarua fajtor për 24 akuzat e thatë dhe u lirua me kusht për sjellje të mirë pasi u gjobiten AU $ 2100. [2] [21] Prokurori tha se "nuk është vetëm ka prova se ka pasur ndonjë gjë tjetër përveç llojkureshtje inteligjente dhe kënaqësinë e të qënit në gjendje për të-atë që është shprehje-shfletoj nëpër këta kompjuterë të ndryshme ". [2]
Assange më vonë komentoi, "It's a bit annoying, në të vërtetë. Sepse unë cowrote një libër rreth [qenë një hacker], ka dokumentarë në lidhje me atë, njerëzit flasin për këtë shumë. Ata mund të prerë dhe ngjitur. Por kjo ishte 20 vjet më parë. Është shumë i bezdisshëm për të parë artikuj moderne e quajtur me një hacker kompjuteri. Unë nuk jam turp për këtë, unë jam mjaft krenar për këtë. Por unë e kuptoj arsyen se ata sugjerojnë që unë jam një hacker kompjuteri tani. Ka një arsye shumë të veçantë . "[8]
çështje kujdestarinë e fëmijëve
Në vitin 1989, Assange filluar që jetojnë me të dashurën e tij dhe ata kishin një djalë, Daniel. [22] Pasi ata ndahet, ata të angazhuar në një luftë paraburgim gjatë, dhe nuk bien dakord për një marrëveshje paraburgim deri në 1999. [2] [23] I tërë procesi shkaktoi Assange dhe nënën e tij për të formuar prind-fëmijë hetim Mbrojtjes, një grup aktivist të përqëndruar në krijimin e një "bankë qendrore" për të dhënat e ndryshe i paarritshëm ligjor lidhur me çështjet kujdestarinë e fëmijës në Australi. [23]
programe kompjuterike dhe studimeve universitare

Në vitin 1993, Assange ishte përfshirë në fillimin e një nga ofruesit e shërbimeve publike në internet parë në Australi, Suburbia Publik Access Network. [8] [24] Duke filluar në vitin 1994, Assange jetuar në Melburn si një programues dhe një zhvillues të software të lirë. [21 ] Në vitin 1995, shkroi Assange Strobe, i pari lirë dhe të hapur portin burim skaner [25] [26] Ai kontribuoi disa arna të projektit PostgreSQL në vitin 1996 [27] Ai ndihmoi për të shkruar librin Underground:.. mit të Hacking, çmenduridhe Mani mbi Electronic Frontier (1997), i cili kredi atë si një studiues dhe raportet e historisë së tij me Subversives ndërkombëtare. [28] [29] Duke filluar rreth 1997, ai bashkë-shpiku sistemin deniable Rubberhose encryption, një koncept kriptografike bërë në një paketë software për Linux projektuar për të siguruar deniability bindëse kundër-gome gete cryptanalysis; [30] ai fillimisht për qëllim të sistemit që do të përdoret ". si një mjet për punëtorët e të drejtave të njeriut që të nevojshme për mbrojtjen e të dhënave të ndjeshme në fushën" [31] Të tjera falas softuer që ai është autor ose bashkëautor i përfshin software caching Usenet NNTPCache [32] dhe Surfraw, një interface-command-line për motorët e kërkimit web-based. Në vitin 1999, Assange regjistruar domain leaks.org, ". Atëherë unë nuk kanë bërë asgjë me të" "Por", thotë ai, [33]
Assange ka ndjekur thuhet se gjashtë universitete në kohë të ndryshme. [34] Nga viti 2003 deri 2006, ai studioi fizikë dhe matematikë në Universitetin e Melburnit, edhe pse nuk u diplomua dhe mori notat minimale të kalimit në shumicën e kurset e tij të matematikës. [2] [ 35]
Në faqen personale të tij të internetit, që ai e përshkroi ka përfaqësuar universitet e tij në Konkursin Kombëtar Australian Fizikë rreth 2005. [2] [36] Ai e ka studiuar edhe filozofinë dhe Neuroscience. [34]
WikiLeaks

Artikulli kryesor: WikiLeaks
. WikiLeaks u themelua në vitin 2006 [2] [37] Atë vit, Assange shkroi dy ese përcaktimit të filozofisë pas WikiLeaks: "Për radikale ndryshim sjellje regjimit ne duhet të mendojmë në mënyrë të qartë dhe me guxim për të, nëse kemi mësuar çdo gjë, ajo është se regjimet bëjë nuk duan të ndryshohet. Ne duhet të mendojmë përtej atyre që kanë shkuar para nesh dhe për të zbuluar ndryshimet teknologjike që na inkurajojë me mënyrat për të vepruar në të cilat nuk mund të parëve tanë. "[38] [39] [40] Në ditarin e tij ai shkroi, "më të fshehtë ose të padrejtë një organizatë është, rrjedhjet më shkaktoj frikë dhe paranojë në udhëheqjen e saj dhe grup planifikimit. ... Që nga sistemet e padrejta, nga natyra e tyre sjell kundërshtarët, dhe në shumë vende mezi kanë dorën e sipërme, në masë të rrjedh lë ata exquisitely të prekshme për ata që kërkojnë për të zëvendësuar ato me forma më të hapur të qeverisjes. "[38] [41]
Assange ulet në bord këshillimor nëntë-anëtarësh Wikileaks-së, [42] dhe është një zëdhënës i shquar media në emër të tij. Ndërkohë që gazetat e kanë përshkruar atë si një "drejtor" [43] ose "themelues" [19] e Wikileaks, Assange ka thënë, "Unë nuk e quaj veten një themelues"; [44] ai ka përshkruar veten si kryeredaktori i e WikiLeaks, [45] dhe ka deklaruar se ai ka vendimin përfundimtar në procesin e verifikimit dokumenteve të paraqitura në faqen e internetit. [46] Ashtu si të gjithë të tjerët që punojnë për vendin, Assange është një vullnetar i papagesë. [44] [47] [ 48] [49] [50] Assange thotë se Wikileaks ka lëshuar dokumentet më të klasifikuara se pjesa tjetër e shtypit botëror të ndërthurur: "Kjo nuk është diçka që unë them si një mënyrë për të thënë se sa e suksesshme ne jemi - në vend, që ju tregon shteti i vështirë nga pjesa tjetër e medias. Si është e mundur që një ekip prej pesë njerëzve ka arritur të nxjerrë në publik më të shtypur informacion, në atë nivel, se sa pjesa tjetër e shtypit botëror kombinuar? Është e turpshme. "[37] avokatëve Assange një "transparent" dhe "shkencore" për gazetari, duke thënë se "ju nuk mund të botojë një gazetë në fizikë, pa të dhënat e plota eksperimentale dhe rezultatet;. se duhet të jetë standard në gazetari" [51] [52] Në vitin 2006, CounterPunch e quajti atë "hacker më famëkeq të Australisë ish-kompjuter." [53] Age ka quajtur atë "një nga njerëzit më intrigues në botë" dhe "luftëtar internetit e lirisë." [33] Assange e ka quajtur veten "jashtëzakonisht cinike". [ 33] Demokraci Personal Forumi ka thënë se si nje adoleshent ai ishte "hacker më të famshme të Australisë etike kompjuter." [34] Ai ka qenë i përshkruar si autodidakt dhe lexuar gjerësisht në shkencë dhe matematikë, [21] dhe si lulëzuar nëbetejë intelektuale. [54]
WikiLeaks ka qenë i përfshirë në publikimin e materialit të dokumentuar vrasjet jashtëgjyqësore në Kenia, një raport i mbeturinave toksike hedhjes në bregdetin e Afrikës, Kisha e manualeve Scientology, procedurat Guantanamo Bay, 12 korrik 2007 video airstrike Bagdad, dhe material që përfshijnë banka të mëdha të tilla siKaupthing dhe Julius Baer në mesin e dokumenteve të tjera. [11]
paraqitjet publike


Assange në Kopenhagë, 2009
Përveç ushtrimit të autoritetit të madh dhe kontrollin editorial brenda WikiLeaks, vepron Assange si fytyrën e saj publike. Ai ka shfaqur në media konferenca të tilla si New Ditët Media '09 në Kopenhagë, [55] e 2010 Logan Simpoziumi në Gazetari Hulumtuese në Shkollën UC Berkeley diplomuar për Gazetari, [56] dhe në konferenca hacker, sidomos 25 dhe 26 Kaosi Komunikim Kongresi. [57] Në gjysmën e parë të 2010, ai u shfaq në gjuhën angleze Al Jazeera, MSNBC, Demokracia Tani!, RT, dhe The Colbert Report për të diskutuar mbi lirimin e Bagdadit video airstrike nga Wikileaks. Më 3 qershor ai u shfaq me anë të videokonferencat në konferencën e Demokracisë Personal Forum me Daniel Ellsberg. [58] [59] Ellsberg tha MSNBC "shpjegim e ai [Assange] përdoret" për të mos paraqiten personalisht në SHBA ishte se "kjo nuk ishte e sigurt për atë që do të vijnë në këtë vend. "[60] Më 11 qershor ai ishte për të dalë në një Panel Showcase në Gazetarët dhe redaktorët Investigative konferencë në Las Vegas, [61], por ka njoftime se ai anuluar disa ditë para. [62 ] Më 10 qershor 2010, është raportuar se zyrtarët e Pentagonit janë duke u përpjekur për të përcaktuar vendndodhjen e tij. [63] [64] Bazuar në këtë, ka pasur raportime se zyrtarët amerikanë duan të kapur Assange. [65] Ellsberg tha se arrestimi i Bradley Manning dhe spekullimet e mëvonshme nga zyrtarët e SHBA në lidhje me atë Assange mund të jenë gati për të publikuar "vë mirëqenien e tij, jetën e tij fizike, në disa rrezik tani." [60] Në Atlantik, Marc Ambinder quajtur shqetësimet Ellsberg është "qesharak", dhe tha se "tendenca Assange që të besojnë se ai është një hap larg nga të qenit hedhur në një vrimë të zezë pengon, dhe në një farë mase diskrediton, puna e tij." [66] Në Salon.com, Glenn Greenwald pyetje "media e ndal raportet e" se ka ishte një "kërkim" në zhvillim e sipër Assange, duke argumentuar se ata ishin vetëm në bazë të komenteve nga "zyrtarët e qeverisë anonim" dhe mund edhe të shërbejë për një fushatë nga qeveria e SHBA, nga denoncuesit e frikësues të jetë e mundur. [67]
Më 21 qershor 2010, Assange mori pjesë në një seancë dëgjimore në Bruksel, Belgjikë, duke u shfaqur në publik për herë të parë në gati një muaj. [68] Ai ishte një anëtar në një panel që diskutohet censurën e internetit dhe shprehu shqetësimet e tij mbi të fundit filtrim në vende të tilla si Australia. Ai gjithashtu foli urdhra për parandalimin e fshehtë gag gazetat nga botuese informacion për subjekte të veçanta dhe madje edhe zbulimi nga fakti që ata janë duke u gagged. Duke përdorur një shembull që përfshin The Guardian, ai gjithashtu ka shpjeguar se si gazetat janë ndryshuar arkivat e tyre në internet nganjëherë duke hequr të gjithë artikujt. [69] [70] Ai tha për "The Guardian" se ai nuk ka frikë për sigurinë e tij, por është në gatishmëri të përhershme dhe do të shmangin udhëtimet në Amerikë, duke thënë se "[US] deklaratat publike kanë qenë të gjithë të arsyeshme. Por disa deklarata të bëra në private janë pak më të dyshimtë." Ai tha se "politikisht do të ishte një gabim i madh që ata të veprojnë. Ndjehem shumë e sigurt por unë kam qenë këshilluar nga avokatët e mi që të mos udhëtojë për në SHBA, gjatë kësaj periudhe." [68]
Më 17 korrik, Jakobi Appelbaum foli në emër të WikiLeaks në 2010 Kosova në planetin Tokë (shpresoj) konferencë në New York City, duke zëvendësuar Assange për shkak të pranisë së agjentëve të federale në konferencë. [71] [72] Ai njoftoi seSistemi WikiLeaks dorëzimit ishte përsëri dhe drejtimin, pasi ai kishte qenë pezulluar përkohësisht. [71] [73] Assange ishte një drejtues të papritur në një konferencë për TED më 19 korrik 2010 në Oxford, dhe konfirmoi se WikiLeaks tani ishte pranuar aplikime përsëri. [74 ] [75] [76] Më 26 korrik, pas lëshimit të Ditari afgane Luftës, Assange u shfaq në Klubin Frontline për një konferencë shtypi. [77]
Lirimin e Shteteve të Bashkuara kabllove diplomatike
Artikulli kryesor: Shtetet e Bashkuara kabllot diplomatike rrjedhje
Artikulli kryesor: Reagimet për kabllot Shtetet e Bashkuara diplomatike rrjedhje
Më 28 nëntor 2010, filloi WikiLeaks liruar disa nga 251,000 kabllove amerikane diplomatike në zotërim të tyre, nga të cilat mbi 53 për qind janë të shënuara si, për qind janë të paklasifikuara 40 "Konfidencial" dhe pak më shumë se gjashtë për qind janë të klasifikuara "Sekret". Një ditë më pas,-Prokurorit të Përgjithshëm të Australisë, Robert McClelland, i tha shtypit se Australia do të hetojë në aktivitetet Assange dhe WikiLeaks. [78] Ai tha se "nga pika të Australisë e parë, ne mendojmë se ka potencialisht një numër të ligjeve penale të që mund të janë thyer nga lirimin e këtij informacioni. Policisë Federale e Australisë janë duke kërkuar në atë ". McClelland [79] nuk do të përjashtonte mundësinë që autoritetet australiane do të anulojë pasaportë Assange-së, dhe e kishte paralajmëruar se ai mund të përballet me akuza që ai duhet të ktheheni në Australi. [80] Që nga 11 dhjetor 2010 vetëm 1295 kabllot janë liruar, ose 1 / 2 e 1 për qind të totalit. [81] [82]
Shtetet e Bashkuara Departamenti i Drejtësisë nisur një hetim penal në lidhje me rrjedhje. . Prokurorët e SHBA të thuhet se duke marrë parasysh akuzat e ngritura kundër Assange në bazë të ligjeve të ndryshme, por çdo prokuroria do të jetë e vështirë [83] Në një intervistë kohë kryer pas lëshimit të kabllove, Richard Stengel pyeti Assange nëse Hillari Klinton duhet të japë dorëheqjen, ai u përgjigj duke theksuar, " Ajo duhet të japë dorëheqjen në qoftë se mund të tregohet se ajo ishte përgjegjës për urdhërimin e figurave diplomatike të SHBA për t'u angazhuar në spiunazh në Kombet e Bashkuara, në kundërshtim me konventat ndërkombëtare për të cilat SHBA ka nënshkruar ". [84]
whistleblower Pentagon Papers Daniel Ellsberg tha se Assange "është shërbyer demokracisë sonë [amerikan] dhe duke i shërbyer shtetit tonë të së drejtës pikërisht duke sfiduar rregullat e sekretit, të cilat nuk janë të ligjeve në shumicën e rasteve, në këtë vend." Në lidhje me çështjen e konsideratave të sigurisë kombëtare për të SHBA në lidhje me publikimin Wikileaks e kabllove amerikane diplomatike, Ellsberg shtoi se "Ai është padyshim një djalë shumë kompetent në shumë mënyra. Unë mendoj se instinktet e tij janë se shumica e këtij materiali meriton të jetë jashtë. Ne jemi duke argumentuar mbi një fragment mjaft i vogël që nuk ka. Ai ende nuk e ka vënë jashtë çdo gjë që siguria kombëtare lënduar askënd ". [85]
Rol si një botues
Assange mori çmimin 2.009 Medias nga Amnesty International, [6] të cilat kanë për qëllim të "njohin përsosmërisë në gazetari të drejtave të njeriut", [86] dhe ai ka qenë i njohur si një gazetar nga Qendra për gazetarinë hulumtuese. [5] Në dhjetor 2010,zëdhënësi i Departamentit të Shtetit Filip J. Crowley kundërshtuan për përshkrimin e Assange si gazetar, [87] dhe deklaroi gjithashtu se Departamenti Amerikan i Shtetit nuk ka të bëjë me WikiLeaks si një organizatë medie. Në përgjigje të një pyetje nga shtypi, Crowley tha, ". Unë mendoj se ai është një anarkist, por ai nuk është një gazetar" [88] Alex Massie shkroi një artikull në The Spectator quajtur "Po, Julian Assange është një gazetar", por pranoi se "gazetar", mund të jetë një përshkrim më të mirë të Assange. [7] Assange ka thënë se ai ka qenë i publikuar materiale faktike që nga mosha 25, dhe se ajo nuk është e nevojshme për të debatuar nëse janë apo jo ai është një gazetar. Ai ka deklaruar se roli i tij është "kryesisht ai i një botues dhe redaktor i përgjithshëm i cili organizon dhe drejton gazetarë të tjerë". [89]
seksi veprave të supozuara

Më 20 gusht 2010, një hetim u hap kundër Assange dhe një urdhër arresti të lëshuar në Suedi në lidhje me takimeve seksuale me dy gra, të moshës 26 dhe 31, [90] një në Enköping dhe të tjera në Stokholm. [91] [92] gruaja e dytë kishte organizuar një konferencë seminar dhe lajme në Suedi për Assange, ishte duke vepruar si zëdhënëse Assange-së, dhe pret atë si një mysafir në shtëpinë e saj gjatë qëndrimit të tij në Suedi. [93] Pak pas hetimit u hap, kryeprokurorja Eva Finné prishur prokurori për të thirrur natën raporti ishte ngritur, tërheqjen e urdhër për të arrestuar Assange dhe duke thënë "Unë nuk mendoj se ka arsye për të dyshuar se ai ka kryer përdhunimin." Hetimet vazhduan në lidhje me një akuzë të mundshme të ngacmimeve, siç përcaktohet me ligj vendor. [94] Assange i mohoi akuzat, tha se ai kishte takime me konsensus seksuale me dy gra, dhe tha se së bashku me mbështetësit e tij se ata ishin një përpjekje në karakter vrasjes dhe fushate diskreditimi. [95] [96] Ai është marrë në pyetje nga policia për një orë më 31 gusht, [97] dhe më 1 shtator një prokuror i lartë suedez, Marianne Ny, ri-hapi hetimet duke thënë se informacione të reja kishte ardhur in Avokati i grave, Claes Borgström, një politikan suedez, i kishte bërë thirrje më herët kundër vendimin për të mos vazhdojë. [98] Assange ka thënë se e akuzës kundër tij është një "set-up", organizohet nga armiqtë e WikiLeaks. [99]
Në fund të tetorit, Suedi mohoi kërkesën Assange për një seli suedeze dhe leje pune.Më 4 nëntor, Assange tha se ai po konsideron një kërkesë për strehim politik në Zvicër, si "një mundësi reale." [99] Më 18 nëntor, Stokholm Gjykata e Rrethit të miratuar një kërkesë për të kapur Assange për pyetje. [100] [101] [102] Më 20 nëntor, National Penal i Suedisë fuqi Policia lëshoi një urdhër arresti ndërkombëtar për Assange nëpërmjet Interpolit, një urdhër arresti është lëshuar në BE nëpërmjet Sistemit të Informacionit Shengen [103] [104].
Më 30 nëntor 2010, Interpoli ka lëshuar një njoftim të kuqe kundër Assange në emër të Suedisë për t'u marrë në pyetje për akuzat e "krimeve seksuale", me kërkesë të Suedisë. [105] [106] Edhe pse baza për kërkesën e Suedisë përfshirë ngacmim, dhe detyrimit të paligjshme, Assange dhe disa media thonë se llogaritë e mosmarrëveshjes u ngrit nga incidentet e seksit konsensuale, por të pambrojtur. [107] [108] Një avokat megjithatë Assange akuzuar për të pasur marrëdhënie seksuale të pambrojtur me një grua që ishte në gjumë. Ndërsa seksit të pambrojtur nuk mund në vetvete të interpretohet si dhunim në Suedi, marrëdhënie seksuale me një person që është në gjumë mund të klasifikohet si përdhunim. [109] Një avokat për Assange tha se "Ajo është shumë e parregullt dhe e pazakontë për autoritetet suedeze për të nxjerrë një të kuqe njoftim në dhëmbët e fakt i padiskutueshëm se Z. Assange ka rënë dakord të takohen vullnetarisht për t'iu përgjigjur pyetjeve të prokurorit "jashtë Suedi [110] dhe gjithashtu tha se Assange do të luftojë përpjekjet ekstradimin [111] për shkak të mundësisë që ajo mund të çojë në dorëzimin suedishtatë në Shtetet e Bashkuara. [112]
.. Assange u arrestua në Londër nga Shërbimi Policor Metropolitan, më 7 dhjetor me takim, pas një takimi vullnetar me policinë [15] Më vonë atë ditë, Assange u refuzua për lirimin me kusht dhe të mbajtur në paraburgim në burg [113] Assange përballet me katër akuza: dy janë për të pasur "keqtrajtuara seksualisht" [114] [115] parashtruesi i ankesës e parë, një herë në një mënyrë "shkelje të integritetit të saj seksual" dhe, në një rast tjetër, të pambrojtur "kundër uroj thënë në mënyrë eksplicite e ankuesit". [116] Edhe pse ngacmim seksual është përkthim zyrtar të ofredande sexuellt në Kapitullin 6, nenit 7 të Kodit Penal suedez, [117] disa burimeve e konsiderojnë atë të jetë një përkthim të gabuar [116] e Suedisë, ndërsa disa të tjerë stresi "Suedia ka disa nga më të rrepta seksual -pëlqimin e ligjeve në botë ". [118] Të dy akuzat e tjera janë" duke përdorur peshën e trupit për të mbajtur "[114] [115] poshtë të ankesës së parë dhe të kesh marrëdhënie seksuale me ankuesin e dytë" pa kondom, ndërsa ajo ishte në gjumë ". [114] [115] Ai është aktualisht në burg Wandsworth dhe do të mbahen në paraburgim deri më 14 dhjetor. [114] [119]
LavdërimDemonstrim në mbështetje të Assange para Sydney Town Hall, 10 dhjetor 2010.
Presidenti brazilian, Luiz Inácio Lula da Silva, shprehu "solidaritetin" e tij me Assange pas 2010 arrestimit Assange-së në Mbretërinë e Bashkuar. [120] [121] Ai më tej ka kritikuar arrestimin e Julian Assange si "një sulm ndaj lirisë së shprehjes". [ 122]
Zyra e presidentit rus, Dimitri Medvedev, lëshoi një deklaratë duke bërë thirrje për organizatat jo-qeveritare për të marrë parasysh "propozimin Julian Assange si laureati i çmimit Nobel." Njoftimi pasoi koment nga ambasadori rus në NATO, Dmitri Rogozin, i cili ka deklaruar se arrestimi i parë Julian Assange me akuzën suedeze tregoi se nuk kishte "asnjë liri media" në perëndim. [123]
Në dhjetor 2010 të Kombeve të Bashkuara për Raportuesja Speciale Lirinë e Mendimit dhe Shprehjes Frank LaRue tha Assange apo të tjera WikiLeaks stafit nuk duhet të përballen me përgjegjësi ligjore për çdo informacion që ata shpërndahen, duke vënë në dukje se, "në qoftë se ka një përgjegjësi nga rrjedh informacioni është i, ekskluzivisht e personi që e bëri rrjedhje dhe nuk e mediave që publikojnë atë. Dhe kjo është mënyra që punon transparencës dhe se korrupsioni është përballur në shumë raste. "[124]
Më 10 dhjetor 2010 mbi 500 njerëz u mblodhën jashtë Sidneit Town Hall dhe rreth 350 njerëz u mblodhën në Brisbane. [125] Më 11 dhjetor 2010, në Madrid, më shumë se 100 demonstrues demonstruan në Ambasadën Britanike për të protestuar ndaj arrestimit të Assange. [126]
Një editorial në të Përditshëm Pekin të Kinës, një botim i qeverisë qytetit Pekin, dije se nuk Nobel të këtij viti Çmimin e Paqes të jepet për disident kinez Liu Xiaobo por për të Julian Assange. [127]
Awards
Assange ishte fitues i Çmimit 2009 Amnesty International Media (New Media), [128] i dha për të ekspozuar vrasjeve pa gjyq në Kenia me Hetimet e qaj e gjakut -. Extra Gjyqësor Vrasjet dhe Zhdukje [129] Duke pranuar çmimin, ai tha: : "Kjo është një reflektim i kurajon dhe forcën e shoqërisë civile që Kenyan kësaj padrejtësie është dokumentuar Përmes punës e madhe e organizatave të tilla si themel Oskar, të KNHCR, Marsi Group Kenia dhe të tjerë kemi pasur mbështetjen parësore që ne të nevojshme për të vë në dukje. këto vrasje të botës. "[130] Ai gjithashtu fitoi 2008 Economist Indeksi në Çmimin Censura. [5]
Assange u dha 2010 Çmimin Sam Adams nga Associates Adams Sam për Integriteti në të Inteligjencës. [131] [132] Në shtator 2010, Assange u votua si numri 23 në mesin e "Shifrat e 50 Botërore më me ndikim 2010" e nga revista britanike New burrë shteti. [133] Në nëntor të tyre çështjen e / dhjetor, Utne revistën Reader quajtur Assange si një nga "25 Vizionarët Kush janë Ndryshimi World juaj". [134]
Kritikë

Daniel Jets, një ish-oficer i inteligjencës ushtarake britanike, shkruante: "Assange ka rrezikuar seriozisht jetën e civilëve afganë ... Shkrimet përmbajnë informacion të detajuar në lidhje me civilë afganë personal të cilët kanë kontaktuar me ushtarë të NATO-s me informacion. Ajo është e pashmangshme se talebanët do të kërkojnë tani ndëshkimit të dhunshme ndaj atyre që kanë bashkëpunuar me NATO-n. familjet e tyre dhe fiseve do të jetë në rrezik. "[135] Në përgjigje të kritikave, Assange tha se në gusht të 2010 se 15.000 dokumente janë ende duke u shqyrtuar", vijë nga "line, dhese emrat e "palëve të pafajshëm të cilët janë nën kërcënim të arsyeshme" do të hiqet. [136] Kjo ishte në përgjigje të një letre nga një zëdhënës i Shtëpisë së Bardhë.Assange përgjigjur kërkesës përmes Eric Schmitt, një New York Times editor. Kjo përgjigje u ofrojnë Assange për në Shtëpinë e Bardhë të vet të gjitha dokumentet e dëmshme, Schmitt iu përgjigj se "unë me siguri nuk e konsiderojnë këtë ofertë serioze dhe realiste në Shtëpinë e Bardhë të vet ndonjë nga dokumentet e para ata ishin të jenë të postuara, dhe unë mendoj se është qesharake që Assange është portretizuar atë në këtë mënyrë tani. "[137]
Kryetari i Shtabit të Bashkuar, Mike Mullen, i tha, "zoti Assange mund të thotë ç'të pëlqen në lidhje me të madhe të mirë ai mendon se ai dhe burimin e tij janë bërë, por e vërteta është, se ata mund të keni në duart e tyre të gjakut të disa ushtar i ri, ose atë të një familje afgane. " Assange mohon këtë ka ndodhur, dhe u përgjigj duke thënë, "... është e vërtetë shumë fantastike që Gates dhe Mullen ... të cilët kanë urdhëruar vrasjet çdo ditë, janë duke u përpjekur për të sjellë njerëzit në bord për të parë në një kuptim spekulative e nëse ne mund të kanë gjak mbi duart tona. Këta dy burra ndoshta janë këmbëgjatë në gjak nga ato luftëra. "[138]
Analisti Kombëtare Fox News "e Sigurimit dhe të presë" KT " McFarland ka quajtur Assange një terrorist, Wikileaks "organizatë një terrorist" dhe ka bërë thirrje për zbatimin e Bradley Manning në qoftë se ai është gjetur fajtor për të bërë rrjedhjet. [139]
SHBA Kreu Senatit të pakicave Mitch McConnell ka quajtur Assange "një të teknologjisë së lartë terrorist". [140]
Ish kryetari i SHBA House Newt Gingrich është cituar të ketë thënë: "terrorizmin e informacionit, e cila çon në njerëz duke u vranë, është terrorizmi, dhe Julian Assange është e angazhuar në terrorizëm. Ai duhet të trajtohet si një luftëtar armik." [141]
Tom Flanagan, ish-menaxher i fushatës për kryeministrin kanadez Harper Ministri Stephen, komentoi 30 nëntor 2010 që ai mendonte Julian Assange duhet të jetë vrarë. Një ankesë ka qenë e ngritur kundër Flanagan, i cili thotë se Flanagan "këshilluar dhe / ose nxitur vrasjen e Julian kundërshtim Assange në Kodin Penal të Kanadasë," në fjalën e tij në programin Power CBC & Politics. [142]
Ish-ndihmës Nixon dhe radio flasin G. Gordon Liddy presë ka sugjeruar thuhet se emri i Assange është të shtohet në "listën e vrarë" të terroristëve që mund të jenë vra pa një gjykim. [143]
Një editorial në Washington Times nga Jeffrey T. Kuhner tha Assange duhet të trajtohen "të njëjtën mënyrë si objektiva të tjera me vlerë të lartë terrorist" dhe të vra. [144] [145]
Seli

Ndërkohë që një nënshtetas Australian, Assange ka qenë profilizuar si nuk ka një adresë e përhershme. [9] Assange ka thënë se është vazhdimisht në lëvizje. Ai ka jetuar për periudha në Australi, Kenia dhe Tanzani, dhe filloi të marrë me qera një shtëpi në Islandë, më 30 mars 2010, nga i cili ai dhe aktivistë të tjerë, duke përfshirë Birgitta Jónsdóttir, ka punuar në video "Murder Garancia '. [2]
Për shumë të 2010, ai ishte për vizitë në Britani të Madhe, Islanda, Suedia dhe vende të tjera evropiane. Më 4 nëntor 2010, Assange tha zviceran TSR publike televizive që ai ishte duke konsideruar seriozisht kërkojnë azil politik në Zvicër neutrale dhe lëviz funksionimin e fondacionit WikiLeaks atje. [146] [147] Sipas Assange, Zvicra dhe Islanda janë të vetmet vende ku WikiLeaks do të ndjehen të sigurt për të vepruar. [148] [149]
Në fund të nëntorit 2010, zëvendës ministri i jashtëm Kintto Lucas e Ekuador duket të jetë ofruar seli Assange me "pa kushte ... kështu që ai mund lirisht të paraqesë informacion ai posedon dhe të gjithë dokumentacionin, jo vetëm nëpërmjet internetit, por në një shumëllojshmëri të publik Forume ". [150] Lucas besonte se Ekuador mund të përfitojë nga nisja e një dialogu me Assange. [151] Ministri i Jashtëm Ricardo Patino deklaroi më 30 nëntor se aplikimi seli do të" duhet të jenë të studiuar nga pikëpamja ligjore dhe diplomatike ". [152 ] Disa orë më vonë, Presidenti Rafael Korrea ka deklaruar se WikiLeaks "ka kryer një gabim duke thyer ligjet e Shteteve të Bashkuara dhe nxjerrjen e këtij lloj informacioni ... asnjë ofertë zyrtare u [] bërë ndonjëherë." [153] [154] Correa vuri në dukje se Lukas është folur "në emër të tij",. përveç kësaj, ai do të nisë një hetim për pasojat e mundshme Ekuador do të vuajnë nga lirimin e kabllove [154]
Në një seancë në qytetin e Gjykatës Westminster Magjistraturës më 7 dhjetor 2010, Assange identifikuar një kuti zyrë postare si adresën e tij. Kur i tha nga ana e gjykatësit se ky informacion nuk ishte i pranueshëm, Assange parashtruar "Parkville, Victoria, Australia" në një fletë letre. Mungesa e tij e adresën e përhershme dhe të jetesës nomade u përmendën nga gjyqtari si faktorë në lirim me kusht duke mohuar. [155]